ZAPIEKANKA Z PORÓW, KIEŁBASY I RYŻU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 szk.
Mleka
1,00 łyżka
Tłuszczu
1,00 szk.
Ryżu
25,00 dag
Kiełbasy
1,00 Kilogram
Porów
1,50 łyżka
Mąki
1,00 szk.
Śmietany
5,00 dag
Ser żółty ostry
1,00 szczypt
Papryka ostra
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szk. Mleka1,00 łyżka Tłuszczu1,00 szk. Ryżu25,00 dag Kiełbasy1,00 Kilogram Porów1,50 łyżka Mąki1,00 szk. Śmietany5,00 dag Ser żółty ostry1,00 szczypt Papryka ostra1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
ZAPIEKANKA Z PORÓW, KIEŁBASY I RYŻU
  1. Pory oczyścić, dokładnie umyć, odkroić rozgałęzione liście i wykorzystać je na wywar do zupy. Pozostałe części porów pokrajać w poprzek na kawałki długości około 2 cm, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Ugotowane pory powinny być lekko twardawe. Odcedzić.
  2. Ryż przebrać, umyć, wsypać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy od spodu ryż zaczyna żółknąć, dodać curry, osolić, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę, po czym wsypać do rondla z wrzącą osoloną wodą (2 szklanki). Ugotować. Gdy ryż wchłonie płyn trzeba rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą i dogotować.
  3. Obraną ze skórki kiełbasę pokrajać w plasterki. Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlewać rozprowadzoną mąkę, mieszając ustawicznie trzepacz- ką. W trakcie mieszania doprowadzić do zawrzenia, odstawić, dodać 2 łyżki utartego sera, wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku curry, solą i pieprzem.
  4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę porów, przykryć ryżem. Na warstwie ryżu ułożyć pokrajaną kiełbasę, przykryć pozostawionymi porami, rozkładając je równomiernie. Przygotowaną potrawę zalać sosem, posypać utartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako samodzielną potrawę.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*