Pory oczyścić, dokładnie umyć, odkroić rozgałęzione liście i wykorzystać je na wywar do zupy. Pozostałe części porów pokrajać w poprzek na kawałki długości około 2 cm, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Ugotowane pory powinny być lekko twardawe. Odcedzić.
Ryż przebrać, umyć, wsypać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy od spodu ryż zaczyna żółknąć, dodać curry, osolić, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę, po czym wsypać do rondla z wrzącą osoloną wodą (2 szklanki). Ugotować. Gdy ryż wchłonie płyn trzeba rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą i dogotować.
Obraną ze skórki kiełbasę pokrajać w plasterki. Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlewać rozprowadzoną mąkę, mieszając ustawicznie trzepacz- ką. W trakcie mieszania doprowadzić do zawrzenia, odstawić, dodać 2 łyżki utartego sera, wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku curry, solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę porów, przykryć ryżem. Na warstwie ryżu ułożyć pokrajaną kiełbasę, przykryć pozostawionymi porami, rozkładając je równomiernie. Przygotowaną potrawę zalać sosem, posypać utartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako samodzielną potrawę.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!