ZAPIEKANKA Z NALEŚNIKÓW

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
60 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Mąka
4,00 szt.
Jajko
1,00 szk.
Mleko
1,00 szk.
Woda
20,00 dag
Cebula
1,00 łyżka
Smalec
2,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
1,00 łyż.
Tłuszcz
0,50 łyżka
Bułka tarta
6,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
25,00 dag Mąka4,00 szt. Jajko1,00 szk. Mleko1,00 szk. Woda20,00 dag Cebula1,00 łyżka Smalec2,00 szt. Jajko ugotowane na twardo1,00 łyż. Tłuszcz0,50 łyżka Bułka tarta6,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
ZAPIEKANKA Z NALEŚNIKÓW
  1. Jaja umyć. Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego naczynia. Jaja wybijać kolejno do miseczki, wlać do mąki, dodać mleko, olej lub oliwę (pozostawiając 1/2 łyżki do posmarowania patelni), sól i nieco cukru. Wymieszać, ubijając trzepaczką ręczną lub elektryczną i dolewając równocześnie po trochu wodę. Powinno powstać ciasto o konsystencji śmietany (rzadkiej).
  2. Przygotowane ciasto pozostawić na około 15 minut (do „wypoczęcia”). Przed smażeniem sprawdzić gęstość ciasta, ewentualnie dodać nieco wody. Posmarować patelnię tłuszczem tylko pod pierwszy naleśnik, rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię wlać odmierzoną ilość ciasta (najmniejsza łyżka wazowa — „chochelka”), rozprowadzić równomiernie po powierzchni patelni. Smażyć obustronnie. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
  3. Kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyć, poszatkować nożem lub na szatkownicy, osolić. Zagotować mleko. Do wrzącego mleka dodać kawałek tłuszczu, wsypać kapustę. Gotować kilka minut w odkrytym rondlu. Rondel przykryć, dogotować. W trakcie gotowania płyn powinien odparować.
  4. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i lekko podrumienić z dodatkiem tłuszczu. Jaja na twardo obrać i rozetrzeć widelcem. Przygotowane jaja i cebulę połączyć z kapustą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Usmażone naleśniki pokrajać w paski szerokości około 1 cm, paski pokrajać w kwadraciki, wymieszać z kapustą i surowym jajkiem.
  6. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszr- czem, posypać połową tartej bułki, napełnić potrawą, wyrównać powierzchnię, posypać tartą bułką. Zapiec w piekarniku.
  7. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu „babkę” wyłożoną na okrągły półmisek, posypaną pietruszką. Odpowiednim dodatkiem będzie sos pomidorowy.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*