Liście boćwiny lub szpinaku przebrać, umyć, osączyć. Pory umyć, zwracając uwagę, aby pomiędzy ich listkami nie pozostała ziemia, osączyć, pokrajać w makaronik.
Liście boćwiny lub szpinaku posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać drobno, poddusić z dodatkiem połowy przewidzianego proporcją masła (margaryny), dodać posiekany czosnek, a gdy cebula zacznie żółknąć, dodać posiekane warzywa oraz estragon i szałwię, dusić kilka minut.
Ugotowany kalafior podzielić na różyczki. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki, zlać do dużego naczynia, ubić trzepaczką, pod koniec ubijania dodać mleko, wymieszać z przygotowanymi warzywami, dodać pokrajany w plasterki i zrumiendiony boczek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem (margaryną), napełnić przygotowaną masą, skropić pozostałym stopionym masłem, wstawić do piekarnika, zapiec. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem sosów, ziemniaków i zielonej sałaty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!