ZAPIEKANKA Z FASOLI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
4,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szt.
Liść laurowy
5,00 dag
Oliwa
20,00 dag
Cebula
5,00 dag
Utarty żółty ser
3,00 szt.
Jajko
40,00 dag
Fasola
1,00 łyż.
Posiekany koperek
4,00 łyż. Posiekana zielona pietruszka1,00 szt. Liść laurowy5,00 dag Oliwa20,00 dag Cebula5,00 dag Utarty żółty ser3,00 szt. Jajko40,00 dag Fasola1,00 łyż. Posiekany koperek
ZAPIEKANKA Z FASOLI
  1. Fasolę przebrać, umyć, zalać wodą (najlepiej ostudzoną, przegotowaną) i pozostawić na noc, Następnego dnia ugotować z dodatkiem listka laurowego w tej samej wodzie, w której się moczyła.
  2. Gdy będzie miękka, ostudzić, odcedzić i zemleć w maszynce do mięsa. Cebulkę obrać, opłukać, posiekać jak najdrobniej, pod- dusić na suchej patelni, gdy zmięknie dodać olej, lekko zrumienić.
  3. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Zmieloną fasolę ucierać, dodając stopniowo po jednym żółtku i po trochu utartego sera. Masę wymieszać z duszoną cebulą oraz ubitą z białek pianą i pietruszką.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanej suszonej szałwii. Żaroodporne naczynie posmarować masłem (margaryną), napełnić masą fasolową. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.
  5. Gdy się potrawa równomiernie zrumieni, wyjąć z piekarnika, okrajać nożem dookoła i włożyć na ogrzany okrągły półmisek, posypać posiekanym koperkiem.
  6. Podawać z dodatkiem sosu pieczarkowego lub pomidorowego i z zieloną sałatą lub surówką z pomidorów.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*