- Fasolę przebrać, umyć, zalać wodą (najlepiej ostudzoną, przegotowaną) i pozostawić na noc, Następnego dnia ugotować z dodatkiem listka laurowego w tej samej wodzie, w której się moczyła. 
- Gdy będzie miękka, ostudzić, odcedzić i zemleć w maszynce do mięsa. Cebulkę obrać, opłukać, posiekać jak najdrobniej, pod- dusić na suchej patelni, gdy zmięknie dodać olej, lekko zrumienić. 
- Jaja umyć, oddzielić żółtka. Zmieloną fasolę ucierać, dodając stopniowo po jednym żółtku i po trochu utartego sera. Masę wymieszać z duszoną cebulą oraz ubitą z białek pianą i pietruszką. 
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanej suszonej szałwii. Żaroodporne naczynie posmarować masłem (margaryną), napełnić masą fasolową. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. 
- Gdy się potrawa równomiernie zrumieni, wyjąć z piekarnika, okrajać nożem dookoła i włożyć na ogrzany okrągły półmisek, posypać posiekanym koperkiem. 
- Podawać z dodatkiem sosu pieczarkowego lub pomidorowego i z zieloną sałatą lub surówką z pomidorów. 
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!