ZAPIEKANKA WSCHODNIA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
70 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Mięsa mielonego
0,70 dag
Ziemniaków
30,00 dag
Cukinii
20,00 dag
Dyni
40,00 dag
Pomidorów
30,00 dag
Cebuli
4,00 szt.
Ząbki czosnku
1,00 łyżka
Mąki
2,00 łyżka
Tłuszczu
1,00 szczypt
Przyprawa chilli
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
6,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
30,00 dag Mięsa mielonego0,70 dag Ziemniaków30,00 dag Cukinii20,00 dag Dyni40,00 dag Pomidorów30,00 dag Cebuli4,00 szt. Ząbki czosnku1,00 łyżka Mąki2,00 łyżka Tłuszczu1,00 szczypt Przyprawa chilli1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz6,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki
ZAPIEKANKA WSCHODNIA
  1. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i lekko poddusić z dodatkiem połowy tłuszczu. Cukinię umyć, pokrajać w kostkę, odrzucając resztki dna kwiatowego i szypułkę. Dynię umyć, odkrajać odpowiedniej wielkości kawałek, obrać ze skórki, oczyścić z luźnego miąższu i pestek, pokrajać jak cukinię.
  2. Ziemniaki umyć, ubrać, opłukać, pokrajać w słupki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki.
  3. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszać ze zmielonym mięsem, przesianą mąką i podduszoną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli lub ostrą sproszkowaną papryką, dodając jednocześnie 4 łyżki posiekanej pietruszki.
  4. Mieszaninę wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polać resztą tłuszczu. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.
  5. Potrawę można zapiekać także w prodiżu. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu, posypawszy pietruszką. Jako dodatek podać zieloną sałatę.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*