Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i lekko poddusić z dodatkiem połowy tłuszczu. Cukinię umyć, pokrajać w kostkę, odrzucając resztki dna kwiatowego i szypułkę. Dynię umyć, odkrajać odpowiedniej wielkości kawałek, obrać ze skórki, oczyścić z luźnego miąższu i pestek, pokrajać jak cukinię.
Ziemniaki umyć, ubrać, opłukać, pokrajać w słupki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki.
Wszystkie przygotowane warzywa wymieszać ze zmielonym mięsem, przesianą mąką i podduszoną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli lub ostrą sproszkowaną papryką, dodając jednocześnie 4 łyżki posiekanej pietruszki.
Mieszaninę wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polać resztą tłuszczu. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.
Potrawę można zapiekać także w prodiżu. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu, posypawszy pietruszką. Jako dodatek podać zieloną sałatę.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!