Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać, pokrajać, rozgotować na miazgę. Gotować na wolnym ogniu z dodatkiem oliwy, aby część płynu odparowała.
Dodać posiekany czosnek i bazylię. Przyprawić sos do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Bakłażany lub cukinię umyć, odkrajać szypułkę wraz z nasadą, pokrajać w plastry, oprószyć przesianą mąką, usmażyć na oleju, oprószyć solą i pieprzem.
Ser mazurski pokrajać w małe, cienkie plasterki. Jaja obrać, pokrajać w plasterki.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić, układając warstwami: cienka warstwa sosu, bakłażany, jaja, ser, sos itd.
Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Każdą warstwę sosu posypać utartym serem, pozostawiając 2 łyżki.
Powierzchnię potrawy polać równomiernie śmietaną, posypać tartym serem, wymieszanym z tartą bułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Podawać na gorąco jako samodzielną potrawę.
Odpowiednim dodatkiem będzie pieczywo lub ziemniaki pieczone bez tłuszczu.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!