ZAPIEKANKA Z CUKINII SERA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
3,00 łyżka
Oliwa
3,00 szt.
Ząbek czosnku
3,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
10,00 dag
Utarty żółty ser
15,00 dag
Ser mazurski
100,00 dag
Pomidor
50,00 dag
Cukinia
3,00 szt.
Listek bazylii
12,00 dag
Śmietana
4,00 dag
Masło
2,00 dag
Bułka tarta
3,00 łyżka Oliwa3,00 szt. Ząbek czosnku3,00 szt. Jajko ugotowane na twardo10,00 dag Utarty żółty ser15,00 dag Ser mazurski100,00 dag Pomidor50,00 dag Cukinia3,00 szt. Listek bazylii12,00 dag Śmietana4,00 dag Masło2,00 dag Bułka tarta
ZAPIEKANKA Z CUKINII SERA
  1. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać, pokrajać, rozgotować na miazgę. Gotować na wolnym ogniu z dodatkiem oliwy, aby część płynu odparowała.
  2. Dodać posiekany czosnek i bazylię. Przyprawić sos do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  3. Bakłażany lub cukinię umyć, odkrajać szypułkę wraz z nasadą, pokrajać w plastry, oprószyć przesianą mąką, usmażyć na oleju, oprószyć solą i pieprzem.
  4. Ser mazurski pokrajać w małe, cienkie plasterki. Jaja obrać, pokrajać w plasterki.
  5. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić, układając warstwami: cienka warstwa sosu, bakłażany, jaja, ser, sos itd.
  6. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Każdą warstwę sosu posypać utartym serem, pozostawiając 2 łyżki.
  7. Powierzchnię potrawy polać równomiernie śmietaną, posypać tartym serem, wymieszanym z tartą bułką.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Podawać na gorąco jako samodzielną potrawę.
  9. Odpowiednim dodatkiem będzie pieczywo lub ziemniaki pieczone bez tłuszczu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*