Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, drobno poszatkować i lekko podsmażyć z dodatkiem oliwy (3 łyżki), osolić.
Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, dodać 4-5 łyżek oliwy i tyle wody, żeby powstało gęste ciasto o konsystencji nieco twardszej niż kluski kładzione. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Okrągłą torto- wnicę lub małe porcjowe patelenki posmarować oliwą.
Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek i rozprowadzić (najlepiej drewnianą łyżką maczaną w oliwie) na dnie naczynia. Ciasto powinno przykryć dno i na wysokości 1—2 cm zachodzić na ścianki naczynia.
Powierzchnię ciasta posmarować oliwą, oprószyć lekko pieprzem i posmarować równomiernie pastą pomidorową, posypać pietruszką i posiekanym czosnkiem, następnie ułożyć pokrajane w cząstki lub plasterki ugotowane na twardo jaja i ewentualnie parę plasterków wędzonego boczku, na tym rozprowadzić równą warstwą pieczarki, posypać utartym serem. Ser powinien całkowicie przykryć pieczarki.
Przygotowaną pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec. Powinna się lekko zrumienić na jasnozłoty kolor. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem sałaty, najlepiej pod czerwone wino, koniecznie wytrawne.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!