WŁOSKA PIZZA SPOLSZCZONA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Sól
2,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
3,00 szt.
Ząbek czosnku
30,00 dag
Ser mazurski
20,00 dag
Pieczarki
3,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
5,00 łyżka
Pasta pomidorowa
5,00 łyżka
Oliwa
2,00 dag
Drożdże
30,00 dag
Mąka
1,00 szczypt Pieprz1,00 szczypt Sól2,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka3,00 szt. Ząbek czosnku30,00 dag Ser mazurski20,00 dag Pieczarki3,00 szt. Jajko ugotowane na twardo5,00 łyżka Pasta pomidorowa5,00 łyżka Oliwa2,00 dag Drożdże30,00 dag Mąka
WŁOSKA PIZZA SPOLSZCZONA
  1. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, drobno poszatkować i lekko podsmażyć z dodatkiem oliwy (3 łyżki), osolić.
  2. Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, dodać 4-5 łyżek oliwy i tyle wody, żeby powstało gęste ciasto o konsystencji nieco twardszej niż kluski kładzione. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Okrągłą torto- wnicę lub małe porcjowe patelenki posmarować oliwą.
  3. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek i rozprowadzić (najlepiej drewnianą łyżką maczaną w oliwie) na dnie naczynia. Ciasto powinno przykryć dno i na wysokości 1—2 cm zachodzić na ścianki naczynia.
  4. Powierzchnię ciasta posmarować oliwą, oprószyć lekko pieprzem i posmarować równomiernie pastą pomidorową, posypać pietruszką i posiekanym czosnkiem, następnie ułożyć pokrajane w cząstki lub plasterki ugotowane na twardo jaja i ewentualnie parę plasterków wędzonego boczku, na tym rozprowadzić równą warstwą pieczarki, posypać utartym serem. Ser powinien całkowicie przykryć pieczarki.
  5. Przygotowaną pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec. Powinna się lekko zrumienić na jasnozłoty kolor. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem sałaty, najlepiej pod czerwone wino, koniecznie wytrawne.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*