SPECJAŁ PODGÓRSKI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
75,00 dag
Cielęcina bez kości
1,00 dag
Mąka
2,00 dag
Smalec
4,00 dag
Masło
6,00 dag
Koncentrat pomidorowy
1,00 szt.
Natka pietruszki
15,00 dag
Ogórki konserwowe
23,00 dag
Cebula
10,00 dag
Pieczarki
2,00 szt.
Ząbek czosnku
0,50 dag
Papryka słodka mielona
0,13 l
Wino czerwone wytrawne
12,50 dag
Śmietana
0,13 l
Rosół
10,00 dag
Groszek zielony
25,00 dag
Ryż
0,50 dag
Papryka
75,00 dag Cielęcina bez kości1,00 dag Mąka2,00 dag Smalec4,00 dag Masło6,00 dag Koncentrat pomidorowy1,00 szt. Natka pietruszki15,00 dag Ogórki konserwowe23,00 dag Cebula10,00 dag Pieczarki2,00 szt. Ząbek czosnku0,50 dag Papryka słodka mielona0,13 l Wino czerwone wytrawne12,50 dag Śmietana0,13 l Rosół10,00 dag Groszek zielony25,00 dag Ryż0,50 dag Papryka
SPECJAŁ PODGÓRSKI
  1. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła. Z mięsa usunąć żyłki i błony, pokroić je w paski, posolić, posypać pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać smalec i masło, włożyć mięso, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki.
  3. Usmażyć wszystko na złoty kolor. Dodać mąkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, dusić około 15—20 minut.
  4. Następnie dodać pokrojone w plasterki ogórki, groszek z zalewą, wywar, wino, śmietanę, zagotować.
  5. Do ugotowanego ryżu dodać podsmażoną na maśle cebulę, koncentrat pomidorowy, paprykę, sól, wymieszać.
  6. Nałożyć ryżu w przepłukane zimną wodą filiżanki, dobrze ugnieść, wyłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać specjał razem z ryżem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*