SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
3,00 dag
Grzyby suszone
2,00 szt.
Cebula
1,00 łyżka
Masło
1,00 łyżka
Mąka
0,50 szk.
Śmietana
1,00 szt.
Sól
1,00 szt.
Pieprz
3,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
3,00 dag Grzyby suszone2,00 szt. Cebula1,00 łyżka Masło1,00 łyżka Mąka0,50 szk. Śmietana1,00 szt. Sól1,00 szt. Pieprz3,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka
SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW
  1. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na 2-3 godziny, po czym gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
  2. Mniej więcej po 30 minutach gotowania dodać obrane i opłukane cebule. Ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i drobno posiekać. Ugotowane cebule przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać posiekane grzyby.
  3. Tłuszcz (najlepiej masło) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Mieszając, dodawać stopniowo wywar z grzybów z przetartą cebulą.
  4. Doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos połączyć ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać do zapiekanek półmięsnych z ka-sz i makaronów, do potraw mącznych i potraw z ziemniaków, do potraw z jaj i ryb.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*