Grzyby umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na
2-3 godziny, po czym gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Mniej więcej po 30 minutach gotowania dodać obrane i opłukane cebule. Ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i drobno posiekać. Ugotowane cebule przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać posiekane grzyby.
Tłuszcz (najlepiej masło) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Mieszając, dodawać stopniowo wywar z grzybów z przetartą cebulą.
Doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos połączyć ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać do zapiekanek półmięsnych z ka-sz i makaronów, do potraw mącznych i potraw z ziemniaków, do potraw z jaj i ryb.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!