SOS BESZAMELOWY PO WŁOSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
5 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
1,00 szk.
Śmietana
1,00 łyżka
Masło
1,00 łyżka
Mąka
2,00 szt.
Żółtko
3,00 łyżka
Ser żółty ostry
1,00 szczypt
Sól
1,00 szk. Śmietana1,00 łyżka Masło1,00 łyżka Mąka2,00 szt. Żółtko3,00 łyżka Ser żółty ostry1,00 szczypt Sól
SOS BESZAMELOWY PO WŁOSKU
  1. Mąkę przesiać. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, chwilę podgrzewać na małym ogniu, uważając, żeby się mąka nie podrumieniła.
  2. Do przygotowanej białej zasmażki dodawać stopniowo śmietanę w trakcie ustawicznego mieszania małą trzepaczką. Podgrzewać, stale mieszając, do zawrzenia.
  3. Gdy zawrze, odstawić, dodać żółtka, szybko wymieszać i połączyć sos z serem, przyprawić do smaku solą. Sos wykorzystywać do zapiekania potraw z mięsem, makaronów i warzyw.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*