- Czas przygotowania
- 5 minut
- Czas gotowania
- 15 minut
- Poziom trudności
- średni
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Dodatek
- Autor
- Opublikowano
- 19 listopada 2019

- Mąkę przesiać. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, chwilę podgrzewać na małym ogniu, uważając, żeby się mąka nie podrumieniła.
- Do przygotowanej białej zasmażki dodawać stopniowo śmietanę w trakcie ustawicznego mieszania małą trzepaczką. Podgrzewać, stale mieszając, do zawrzenia.
- Gdy zawrze, odstawić, dodać żółtka, szybko wymieszać i połączyć sos z serem, przyprawić do smaku solą. Sos wykorzystywać do zapiekania potraw z mięsem, makaronów i warzyw.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!