Pasternak przygotować i ugotować jak wyżej. Ostudzić, pokrajać w kostkę. Ser oczyścić ze skórki, pokrajać w drobne słupki czy zapałki. Pory oczyścić, umyć bardzo dokładnie, sprawdzić, czy pomiędzy zewnętrznymi listkami nie pozostała ziemia.
Pokrajać w bardzo cienką słomkę, oprószyć solą i odrobiną cukru, skropić sokiem z cytryny. Jabłko i śliwki umyć. Jabłko obrać, pokrajać w drobną kostkę. W trakcie krajania skraplać sokiem z cytryny, wymieszać z sosem Śliwki wydrylować, pokrajać w paseczki.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z sosem, dodając jednocześnie ryż, korniszony lub pikle i pokrajane zielone listki roślin przyprawowych. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekanymi orzechami. Ozdobić połówkami śliwek i czerwoną, świeżą lub konserwową papryką, pokrajaną w obręcze, albo cząstkami pomidorów i listkami sałaty czy jarmużu.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!