Ugotowane brokuły ostudzić, obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę. Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, dodając jednocześnie musztardę.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka, wymieszać z sosem. Jabłko umyć, obrać, pokrajać w drobny makaronik i od razu połączyć z sosem.
Pokrajane brokuły połączyć z sosem z dodatkami, dodać posiekaną pietruszkę lub liście selera naciowego, przyprawić do smaku kwasem, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Do zakwaszenia sałatki można również wykorzystać zakwas z buraków. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła połówkami jaj ugotowanych na twardo.
Ozdobić listkami sałaty lub pora. Podawać na kolację z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!