SAŁATKA WIOSENNA Z JAJ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
4,00 łyżka
Posiekanego szczypiorku
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
25,00 dag
Cebuli
6,00 szt.
Jajka ugotowane na twardo
5,00 dag
Migdałów
10,00 dag
Pieczarek
0,20 Szklanki
Oliwy
1,00 szk.
Śmietany
3,00 szt.
Ząbki czosnku
1,00 szt.
Sok z cytryny
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Cukru
4,00 łyżka Posiekanego szczypiorku4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki25,00 dag Cebuli6,00 szt. Jajka ugotowane na twardo5,00 dag Migdałów10,00 dag Pieczarek0,20 Szklanki Oliwy1,00 szk. Śmietany3,00 szt. Ząbki czosnku1,00 szt. Sok z cytryny1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Cukru
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJ
  1. Sałatę i cebulę oczyścić, umyć, osączyć. Migdały sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skórek, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2-3 minuty, odcedzić, ostudzić.
  2. Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą na miazgę, wymieszać ze śmietaną. Mieszając szybko drewnianą łyżką, dodawać stopniowo oliwę lub olej. Przygotowany w ten sposób sos przyprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  3. Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupki, pokrajać w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Przygotowane jaja wymieszać z cebulą, posiekanymi drobno pieczarkami, migdałami lub orzechami oraz sosem.
  4. Połowę umytej sałaty pokrajać w drobny makaronik, wymieszać z sałatką. Pozostawionymi liśćmi sałaty wyłożyć okrągły półmisek lub salaterkę.
  5. Sałatkę przyprawić do smaku, ułożyć na liściach sałaty, posypać posiekaną pietruszką z estragonem, ozdobić cząstkami pomidorów, rzodkiewkami i grzybkami marynowanymi.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*