Sałatę i cebulę oczyścić, umyć, osączyć. Migdały sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skórek, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2-3 minuty, odcedzić, ostudzić.
Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą na miazgę, wymieszać ze śmietaną. Mieszając szybko drewnianą łyżką, dodawać stopniowo oliwę lub olej. Przygotowany w ten sposób sos przyprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem do smaku.
Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupki, pokrajać w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Przygotowane jaja wymieszać z cebulą, posiekanymi drobno pieczarkami, migdałami lub orzechami oraz sosem.
Połowę umytej sałaty pokrajać w drobny makaronik, wymieszać z sałatką. Pozostawionymi liśćmi sałaty wyłożyć okrągły półmisek lub salaterkę.
Sałatkę przyprawić do smaku, ułożyć na liściach sałaty, posypać posiekaną pietruszką z estragonem, ozdobić cząstkami pomidorów, rzodkiewkami i grzybkami marynowanymi.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!