Ostudzone buraki i ziemniaki obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę (oddzielnie). Jaja obrać ze skorupek i drobno posiekać.
Ogórki kwaszone pokrajać w cienkie paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać bardzo drobno w kostkę, osolić, skropić kwasem. Grzybki lub korniszony posiekać.
Filety śledziowe pokrajać w cienkie paseczki. Na okrągłym półmisku ułożyć promieniście jeden rodzaj pokrajanego produktu obok drugiego, zwracając uwagę na kontrasty barw.
Ziemniaki i filety posypać szczypiorkiem. Całość polać sosem ubitym z żółtek, musztardy i oliwy, przyprawionym do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Ozdobić listkami jarmużu lub sałaty i ładnie pokrajaną marchewką. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!