Ugotowaną i ostudzoną rybę oczyścić z ości. Przygotowane mięso pokrajać w kostkę. Pory oczyścić, przyciąć zielone części liści (wykorzystać na wywar do zupy).
Oczyszczone pory dokładnie umyć, sprawdzając, czy pomiędzy listkami nie pozostały resztki ziemi, osą- czyć i pokrajać w drobne piórka. Jabłko umyć, obrać, pokrajać w cienkie paseczki lub utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie krajania lub ucierania skra- piać sokiem z cytryny.
Majonez przyprawić sokiem z cytryny lub 2 łyżkami musztardy, solą, cukrem i pieprzem do smaku. Przygotowane składniki sałatki wymieszać z sosem, wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Salaterkę ozdobić cząstkami pomidora lub utartą marchewką i listkami sałaty. Podawać z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!