Ryż przebrać, umyć, wsypać do dużej ilości wrzącej lekko osolonej wody. Ugotować do miękkości, odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy lub sosu).
Pieczarki oczyścić, umyć dokładnie, cienko poszatkować i poddusić z dodatkiem tłuszczu (powinny się lekko zrumienić). Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zrumienić na pozostałym tłuszczu.
Pieczarki, jaja, cebulę i ser wymieszać z ugotowanym ryżem. Przyprawić do smaku solą. Gotową masę wyłożyć do rondla posmarowanego tłuszczem lub na żaroodporny półmisek. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.
Zrumienioną zapiekankę wyłożyć z rondla na półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego lub mlecznego i z surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!