RYŻ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
20,00 dag
Pieczarki
25,00 dag
Ryż
8,00 dag
Tłuszcz
2,00 szt.
Jajko
15,00 dag
Cebula
5,00 dag
Utarty żółty ser
6,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
20,00 dag Pieczarki25,00 dag Ryż8,00 dag Tłuszcz2,00 szt. Jajko15,00 dag Cebula5,00 dag Utarty żółty ser6,00 łyż. Posiekana zielona pietruszka
RYŻ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI
  1. Ryż przebrać, umyć, wsypać do dużej ilości wrzącej lekko osolonej wody. Ugotować do miękkości, odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy lub sosu).
  2. Pieczarki oczyścić, umyć dokładnie, cienko poszatkować i poddusić z dodatkiem tłuszczu (powinny się lekko zrumienić). Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zrumienić na pozostałym tłuszczu.
  3. Pieczarki, jaja, cebulę i ser wymieszać z ugotowanym ryżem. Przyprawić do smaku solą. Gotową masę wyłożyć do rondla posmarowanego tłuszczem lub na żaroodporny półmisek. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.
  4. Zrumienioną zapiekankę wyłożyć z rondla na półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego lub mlecznego i z surówkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*