Świeże lub zamrożone ryby umyć, oczyścić, opłukać. Z morskich ryb zdjąć skórę, skropić sokiem z cytryny.
Pozostawić na godzinę w dolnej części lodówki. Ryby pokrajać w poprzek na porcje, oprószyć pieprzem, lekko obrumienić na oliwie lub oleju, osolić, podlać winem. Dusić przez kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyścić, umyć, drobno po- szatkować, udusić z dodatkiem masła (margaryny). Czas duszenia to około 10 minut. Podduszone pieczarki oprószyć przesianą mąką, wymieszać, podgrzewać chwilę, wymieszać z winem, mieszając doprowadzić do zawrzenia, odstawić, wymieszać z żółtkiem i utartym serem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Uduszone porcje ryby wraz z sosem, który wytworzył się w trakcie duszenia, wyłożyć na żaroodporny półmisek, na każdą porcję ryby dać odpowiednią ilość sosu pieczarkowego, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem obłożyć cząstkami cytryny. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem klusek i sałatek warzywnych.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!