RYBA W MAJONEZIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Skórka z cytryny
1,00 szt.
Sok z cytryny
3,00 szt.
Listki laurowe
2,00 szt.
Pietruszki
1,00 szt.
Seler
30,00 dag
Cebuli
0,50 Kilogram
Ryby
1,50 Szklanki
Majonezu
1,00 łyżka
Musztardy
2,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 łyżka
Posiekanego koperku
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
2,00 szt.
Jajka ugotowane na twardo
1,00 szt. Skórka z cytryny1,00 szt. Sok z cytryny3,00 szt. Listki laurowe2,00 szt. Pietruszki1,00 szt. Seler30,00 dag Cebuli0,50 Kilogram Ryby1,50 Szklanki Majonezu1,00 łyżka Musztardy2,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki2,00 łyżka Posiekanego koperku1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu2,00 szt. Jajka ugotowane na twardo
RYBA W MAJONEZIE
  1. Rybę oczyścić, umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, pozostawić.na godzinę w lodówce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Liście selera naciowego umyć, 2-3 gałązki odłożyć do dekoracji. Cebulę, pietruszkę i kilka listków selera włożyć do wrzącej wody.
  2. Ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć przygotowaną rybę i przyprawy. Ugotować. Ryby słodkowodne gotuje się na wolnym ogniu godzinę. Morskie wymagają krótszego okresu gotowania (20-30 minut).
  3. Ugotowaną rybę pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku. Drobne ryby układa się w poprzek półmiska, ściśle jedna obok drugiej. Sos majonezowy wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru i pieprzu.
  4. Amatorzy mogą dodać 1—2 ząbki czosnku roztartego z solą. Przygotowanym sosem zalać ułożone na półmisku ryby. Sos powinien być rozprowadzony równomiernie. Powierzchnię sosu posypać posiekaną pietruszką wymieszaną ze szczypiorkiem.
  5. Półmisek ozdobić listkami selera i cząstkami jaj, ugotowanych na twardo. Dodatkowo można uwzględnić oliwki lub śliwki marynowane i cząstki cytryny.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*