Rybę oczyścić, umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, pozostawić.na godzinę w lodówce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Liście selera naciowego umyć, 2-3 gałązki odłożyć do dekoracji. Cebulę, pietruszkę i kilka listków selera włożyć do wrzącej wody.
Ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć przygotowaną rybę i przyprawy. Ugotować. Ryby słodkowodne gotuje się na wolnym ogniu godzinę. Morskie wymagają krótszego okresu gotowania (20-30 minut).
Ugotowaną rybę pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku. Drobne ryby układa się w poprzek półmiska, ściśle jedna obok drugiej. Sos majonezowy wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru i pieprzu.
Amatorzy mogą dodać 1—2 ząbki czosnku roztartego z solą. Przygotowanym sosem zalać ułożone na półmisku ryby. Sos powinien być rozprowadzony równomiernie. Powierzchnię sosu posypać posiekaną pietruszką wymieszaną ze szczypiorkiem.
Półmisek ozdobić listkami selera i cząstkami jaj, ugotowanych na twardo. Dodatkowo można uwzględnić oliwki lub śliwki marynowane i cząstki cytryny.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!