Świeże lub mrożone ryby umyć. Zamrożone ułożyć na półmisku i pozostawić w dolnej części lodówki do rozmarznięcia. Gdy rozmarzną, oczyścić jamę brzuszną. Oczyścić, lekko zeskrobując nożem, powierzchnię skóry. Łby i płetwy odciąć. Przygotowane w ten sposób ryby opłukać i dobrze osączyć. Żaroodporny półmisek posmarować masłem (margaryną). Oczyszczone ryby skropić sokiem z cytryny lub octem.
Obrać cebulę i czosnek, opłukać. Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Ziele angielskie utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżeczką estragonu i bazylii. Można także dodać 1/2 łyżeczki majeranku. Ryby natrzeć przygotowanym czosnkiem wewnątrz jamy brzusznej i na całej powierzchni. Jamę brzuszną i powierzchnię ryby oprószyć pieprzem i przygotowanymi przyprawami ziołowymi.
Cebulę pokrajać w piórka, napełnić nią jamy brzuszne ryb, wykorzystując w ten sposób 1/2 przygotowanej cebuli. Ryby ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić stopionym masłem (margaryną), wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić, wyjąć na chwilę, posypać pozostawioną cebulą i ponownie wstawiwszy do piekarnika, dopiec.
Mniej więcej po 20—30 minutach, gdy ryby będą równomiernie zru-
mienione, przykryć pokrywą, a po kilku minutach polać śmietaną. Ryby ze śmietaną trzeba ogrzewać kilka minut, wyjąć, posypać posiekaną pietruszką, obłożyć ziemniakami, najlepiej pieczonymi. Podawać z dodatkiem surówek. Przygotowane w ten sposób ryby nadają się także do jedzenia na zimno.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!