RYBA PIECZONA Z ZIOŁAMI I CEBULĄ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
1,00 łyżka
Masła
0,50 Szklanki
Śmietany
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 szt.
Estragon
1,00 szt.
Bazylia
4,00 szt.
Ząbki czosnku
3,00 szt.
Cebule
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szczypt
Soli
1,00 Kilogram Ryby1,00 łyżka Masła0,50 Szklanki Śmietany1,00 szczypt Pieprzu1,00 szt. Ziele angielskie1,00 szt. Estragon1,00 szt. Bazylia4,00 szt. Ząbki czosnku3,00 szt. Cebule1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka1,00 szczypt Soli
RYBA PIECZONA Z ZIOŁAMI I CEBULĄ
  1. Świeże lub mrożone ryby umyć. Zamrożone ułożyć na półmisku i pozostawić w dolnej części lodówki do rozmarznięcia. Gdy rozmarzną, oczyścić jamę brzuszną. Oczyścić, lekko zeskrobując nożem, powierzchnię skóry. Łby i płetwy odciąć. Przygotowane w ten sposób ryby opłukać i dobrze osączyć. Żaroodporny półmisek posmarować masłem (margaryną). Oczyszczone ryby skropić sokiem z cytryny lub octem.
  2. Obrać cebulę i czosnek, opłukać. Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Ziele angielskie utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżeczką estragonu i bazylii. Można także dodać 1/2 łyżeczki majeranku. Ryby natrzeć przygotowanym czosnkiem wewnątrz jamy brzusznej i na całej powierzchni. Jamę brzuszną i powierzchnię ryby oprószyć pieprzem i przygotowanymi przyprawami ziołowymi.
  3. Cebulę pokrajać w piórka, napełnić nią jamy brzuszne ryb, wykorzystując w ten sposób 1/2 przygotowanej cebuli. Ryby ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić stopionym masłem (margaryną), wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić, wyjąć na chwilę, posypać pozostawioną cebulą i ponownie wstawiwszy do piekarnika, dopiec.
  4. Mniej więcej po 20—30 minutach, gdy ryby będą równomiernie zru- mienione, przykryć pokrywą, a po kilku minutach polać śmietaną. Ryby ze śmietaną trzeba ogrzewać kilka minut, wyjąć, posypać posiekaną pietruszką, obłożyć ziemniakami, najlepiej pieczonymi. Podawać z dodatkiem surówek. Przygotowane w ten sposób ryby nadają się także do jedzenia na zimno.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*