Zamrożone ryby umyć. Z nototenii zdjąć skórę. Przygotowane ryby ułożyć na półmisku. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą na miazgę. Masą czosnkową natrzeć równomiernie ryby.
Boczek pokrajać w bardzo cienkie plasterki. Żaroodporne naczynie wyłożyć połową plasterków boczku. Na boczku ułożyć przygotowane ryby, oprószyć pieprzem, obłożyć pozostawionym boczkiem, skropić stopionym masłem (margaryną), wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, wyjąć na chwilę z piekarnika i posypać utartym serem. Dopiec.
Ser powinien się stopić i lekko podrumienić. Upieczone ryby wyjąć z piekarnika, obficie posypać posiekaną pietruszką, ozdobić listkami jarmużu. Podawać z dodatkiem ziemniaków, frytek i sałatek warzywnych.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!