RYBA PIECZONA W ŚMIETANIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
1,00 szt.
Czomber
1,00 szt.
Curry
1,00 szt.
Bazylia
3,00 łyżka
Oleju
2,00 łyżka
Mąki
0,50 Szklanki
Śmietany
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Posiekana zielona pietruszka
1,00 Kilogram Ryby1,00 szt. Czomber1,00 szt. Curry1,00 szt. Bazylia3,00 łyżka Oleju2,00 łyżka Mąki0,50 Szklanki Śmietany1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Posiekana zielona pietruszka
RYBA PIECZONA W ŚMIETANIE
  1. Oczyszczone i umyte tuszki ryb oprószyć na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej rozkruszonym cząbrem, wymieszanym z bazylią i curry, pozostawić w lodówce na około pól godziny. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą.
  2. W przygotowanym naczyniu ułożyć tuszki ryb, oprószyć solą i pieprzem, polać równomiernie oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc, równomiernie.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Ubijając, podgrzewać. W trakcie podgrzewania sos powinien zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Przygotowanym sosem polać zrumienioną rybę. Wstawić raz jeszcze do piekarnika na kilka minut. Powierzchnia sosu nie powinna się zrumienić.
  4. . Gotową potrawę ostrożnie, za pomocą łopatki, wyłożyć na półmisek, posypać posiekanymi zielonymi listkami pietruszki łub szczypiorkiem, obłożyć dookoła kluskami półfrancuskimi lub makaronem „wstążki”. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty lub ze szpinakiem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*