Oczyszczone i umyte tuszki ryb oprószyć na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej rozkruszonym cząbrem, wymieszanym z bazylią i curry, pozostawić w lodówce na około pól godziny. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą.
W przygotowanym naczyniu ułożyć tuszki ryb, oprószyć solą i pieprzem, polać równomiernie oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc, równomiernie.
Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Ubijając, podgrzewać. W trakcie podgrzewania sos powinien zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Przygotowanym sosem polać zrumienioną rybę. Wstawić raz jeszcze do piekarnika na kilka minut. Powierzchnia sosu nie powinna się zrumienić.
. Gotową potrawę ostrożnie, za pomocą łopatki, wyłożyć na półmisek, posypać posiekanymi zielonymi listkami pietruszki łub szczypiorkiem, obłożyć dookoła kluskami półfrancuskimi lub makaronem „wstążki”. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty lub ze szpinakiem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!