RYBA NA SPOSÓB EGIPSKI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
0,70 Kilogram
Filetów z ryby
4,00 szt.
Ziarna jałowca
6,00 szt.
Ząbki czosnku
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Kminek
1,00 szt.
Sok z cytryny
0,50 Kilogram
Pomidorów
0,20 Szklanki
Oliwy
4,00 łyżka
Posiekanego szczypiorku
1,00 szczypt
Chilli
0,70 Kilogram Filetów z ryby4,00 szt. Ziarna jałowca6,00 szt. Ząbki czosnku1,00 szczypt Pieprz1,00 szczypt Kminek1,00 szt. Sok z cytryny0,50 Kilogram Pomidorów0,20 Szklanki Oliwy4,00 łyżka Posiekanego szczypiorku1,00 szczypt Chilli
RYBA NA SPOSÓB EGIPSKI
  1. Filety opłukać, ułożyć w misce, przykryć, ustawić w dolnej części lodówki, pozostawić do rozmarznięcia.
  2. Jałowiec i kminek utłuc w moździerzu. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Utłuczone przyprawy dodać do czosnku wraz ze sproszkowaną papryką.
  3. Rozmrożone porcje ryby natrzeć przygotowanymi przyprawami. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Pomidorów mrożonych nie potrzeba parzyć. Obiera się je ze skórki bezpośrednio po umyciu i natychmiast kraje, póki są zamrożone. Przygotowaną rybę ułożyć w rondlu, przekładając pomidorami.
  4. Każdą warstwę ryby należy skropić sokiem z cytryny i osolić. Przygotowaną potrawę polać oliwą, rondel przykryć, ustawić na płytce ochronnej, położonej na małym płomieniu gazowym.
  5. Dusić na wolnym ogniu przez około 1/2 godziny. Podawać na gorąco w tym samym naczyniu, w którym się potrawa dusiła. Jako dodatek podać ugotowany na sypko ryż i sałatkę z zielonego groszku konserwowego.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*