Filety opłukać, ułożyć w misce, przykryć, ustawić w dolnej części lodówki, pozostawić do rozmarznięcia.
Jałowiec i kminek utłuc w moździerzu. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Utłuczone przyprawy dodać do czosnku wraz ze sproszkowaną papryką.
Rozmrożone porcje ryby natrzeć przygotowanymi przyprawami. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Pomidorów mrożonych nie potrzeba parzyć. Obiera się je ze skórki bezpośrednio po umyciu i natychmiast kraje, póki są zamrożone. Przygotowaną rybę ułożyć w rondlu, przekładając pomidorami.
Każdą warstwę ryby należy skropić sokiem z cytryny i osolić. Przygotowaną potrawę polać oliwą, rondel przykryć, ustawić na płytce ochronnej, położonej na małym płomieniu gazowym.
Dusić na wolnym ogniu przez około 1/2 godziny. Podawać na gorąco w tym samym naczyniu, w którym się potrawa dusiła. Jako dodatek podać ugotowany na sypko ryż i sałatkę z zielonego groszku konserwowego.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!