Ryby umyć, skropić sokiem z cytryny lub octem, pozostawić na około 1/2 godziny. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka i lekko podrumienić z dodatkiem
tłuszczu.
Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, włożyć masło (margarynę), wymieszać, zagotować. Ryby ułożyć w rondlu, lekko oprószając solą i pieprzem, przełożyć pieczarkami z cebulą, lekko skropić wrzącą wodą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
Najlepiej po zawrzeniu rondel z rybą ustawić na płytce ochronnej. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną. Do uduszonej ryby wlać przygotowaną śmietanę, rozprowadzając równomiernie po powierzchni potrawy, doprowadzić do zawrzenia, odstawić.
Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła ugotowanym makaronem spagetti, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty. Półmisek z rybą warto ozdobić rzodkiewkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!