Ryż przebrać, umyć, dobrze osączyć. Łyżkę oliwy lub oleju słonecznikowego rozgrzać w rondlu, wsypać przygotowany ryż, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając przez kilka minut, zalać podwójną objętością wrzącej wody, osolić. Przykryty rondel z ryżem ustawić na płytce ochronnej, ułożonej na zmniejszonym do minimum płomieniu gazowym. Ugotować na sypko.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik, wsypać do rondla, dodać połowę przygotowanego tłuszczu, oprószyć solą, udusić do miękkości, W miarę potrzeby lekko podlewać wrzącą wodą.
Mięso drobiu pokrajać w makaronik. Ugotowany na sypko ryż połączyć z uduszonymi warzywami i mięsem, dodać pastę pomidorową i 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać z surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą i ostrą papryką.
Niski szeroki rondel posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Napełnić rondel przygotowaną mieszaniną, wyrównać powierzchnię, skropić pozostałym tłuszczem, posypać utartym serem.
Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika lub pro- diża. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego i surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!