Ryż przebrać, umyć, ugotować na sypko, wrzucając do wrzącej wody (2 szklanki) z dodatkiem soli i tłuszczu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w makaronik lub rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw.
Obraną cebulę opłukać, posiekać, lekko pod- dusić na suchej patelni. Gdy zmięknie, dodać 3—4 łyżki oleju, zrumienić. Do cebuli dodać pokrajane warzywa i pozostały olej, posolić, skropić wrzącą wodą.
Pod- dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż wymieszać z pastą pomidorową, warzywami i utartym serem (pozostawić -1 łyżkę). Przyprawić do smaku solą, chilli lub papryką i odrobiną cukru.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem i napełnić przygotowaną potrawą.'Wyrównać powierzchnię, posypać utartym serem. Zapiec w piekarniku.
Risotto podawać posypane zieloną pietruszką z dodatkiem estragonu i bazylii. Odpowiednim dodatkiem będzie sos śmietanowy lub grzybowy i surówka.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!