Ryby oczyścić, umyć. Z przygotowanych tuszek ściągnąć skórę, skrajać filety, usuwając równocześnie kręgosłupy wraz z ośćmi.
Oczyszczone filety pokrajać w poprzek na paski szerokości około 2-3 cm, skropić lekko sokiem z cytryny lub octem, oprószyć pieprzem, pozostawić w lodówce na pól godziny.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Przygotowaną cebulę udusić z dodatkiem oliwy, nie rumienić. Gdy cebula zmięknie i stanie się „przejrzysta”, dodać pieczarki, dusić przez około 5 minut, dodać masło (margarynę).
Na patelnię z podduszonymi pieczarkami włożyć przygotowane kawałki ryby, oprószone przesianą mąką, udusić uważając, żeby się nie porozpadały. Gdy aię zaczną lekko rumienić, dusić jeszcze kilka minut, a następnie ostrożnie łopatką wyjąć rybę na ogrzaną salaterkę, ustawioną na parze, i przykryć.
Do pieczarek wlać około 3/4 szklanki wywaru z warzyw lub śmietany, wymieszać, zagotować, odstawić, zaciągnąć sos żółtkami, przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z 4 łyżkami posiekanej pietruszki.
Sos można dodatkowo przyprawić sokiem z cytryny. Gorącym sosem zalać rybę. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i zielonej sałaty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!