POTRAWKA Z RYBY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Ryby
20,00 dag
Cebuli
20,00 dag
Pieczarek
1,00 łyżka
Masła
3,00 łyżka
Oliwy
0,70 Szklanki
Śmietany
2,00 łyżka
Mąki
2,00 szt.
Żółtka
1,00 szt.
Sok z cytryny
1,00 szczypt
Soli
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 Kilogram Ryby20,00 dag Cebuli20,00 dag Pieczarek1,00 łyżka Masła3,00 łyżka Oliwy0,70 Szklanki Śmietany2,00 łyżka Mąki2,00 szt. Żółtka1,00 szt. Sok z cytryny1,00 szczypt Soli1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka
POTRAWKA Z RYBY
  1. Ryby oczyścić, umyć. Z przygotowanych tuszek ściągnąć skórę, skrajać filety, usuwając równocześnie kręgosłupy wraz z ośćmi.
  2. Oczyszczone filety pokrajać w poprzek na paski szerokości około 2-3 cm, skropić lekko sokiem z cytryny lub octem, oprószyć pieprzem, pozostawić w lodówce na pól godziny.
  3. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Przygotowaną cebulę udusić z dodatkiem oliwy, nie rumienić. Gdy cebula zmięknie i stanie się „przejrzysta”, dodać pieczarki, dusić przez około 5 minut, dodać masło (margarynę).
  4. Na patelnię z podduszonymi pieczarkami włożyć przygotowane kawałki ryby, oprószone przesianą mąką, udusić uważając, żeby się nie porozpadały. Gdy aię zaczną lekko rumienić, dusić jeszcze kilka minut, a następnie ostrożnie łopatką wyjąć rybę na ogrzaną salaterkę, ustawioną na parze, i przykryć.
  5. Do pieczarek wlać około 3/4 szklanki wywaru z warzyw lub śmietany, wymieszać, zagotować, odstawić, zaciągnąć sos żółtkami, przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z 4 łyżkami posiekanej pietruszki.
  6. Sos można dodatkowo przyprawić sokiem z cytryny. Gorącym sosem zalać rybę. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i zielonej sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*