Cebulę oczyścić, umyć, drobno posiekać i lekko pod- dusić z dodatkiem tłuszczu, ale nie rumienić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Drobno poszatkować lub utrzeć na tarce z dużymi otworami.
Rozdrobnione grzyby dodać do duszącej się cebuli. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, osolić, udusić do miękkości. W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu, uważając, żeby się grzyby nie przypaliły.
Pod koniec duszenia dodać tartą bułkę, wymieszać, doprowadzić do zawrzenia, odstawić, wymieszać z surowymi żółtkami lub z całym jajkiem.
Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokrajać bardzo drobno, a następnie wymieszać z grzybami, dodając jednocześnie posiekaną zieloną pietruszkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
W trakcie stygnięcia grzybów przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wianuszek, wlać jajko, lekko posolić, zarobić ciasto nożem, dodając jednocześnie około 1/2 szklanki wody.
Zagnieść ciasto ręką, dokładnie wyrobić. Kolejno rozwałkować placki. Wzdłuż boku rozwałkowanego placka ułożyć porcje nadzienia w odstępach 3—4 cm.
Założyć ciasto tak, aby pokryło nadzienie, przycisnąć palcami dookoła nadzienia, wykrawać pierogi szklanką lub foremką, zlepiać. Uformowane pierogi ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody, odcedzić.
Wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego lub pomidorowego albo z dodatkiem masła. Koniecznym dodatkiem jest surówka.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!