PIEROGI Z KAPUSTĄ

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
70,00 dag
Kapusta biała
30,00 dag
Mąka
2,00 szt.
Żółtko
2,00 łyż.
Masło
14,00 dag
Cebula
1,00 łyżka
Tłuszcz
5,00 dag
Grzyby suszone
2,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
70,00 dag Kapusta biała30,00 dag Mąka2,00 szt. Żółtko2,00 łyż. Masło14,00 dag Cebula1,00 łyżka Tłuszcz5,00 dag Grzyby suszone2,00 szt. Jajko ugotowane na twardo
PIEROGI Z KAPUSTĄ
  1. Grzybki suszone (kapelusze) umyć, ugotować do miękkości, odcedzić z wywaru, drobno posiekać. Kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyć, osączyć, poszatkować nożem lub na szatkownicy.
  2. Przygotowaną kapustę osolić, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1—1 1/2 szklanki). Gotować kilka minut w odkrytym rondlu. Rondel przykryć, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekane grzyby. W trakcie gotowania płyn powinien odparować.
  3. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę, wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz, zrumienić na jasnozłoty kolor.
  4. Cebulę i posiekane jaja wymieszać z kapustą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Z przygotowanego ciasta wałkować partiami cienkie placki. Cienką szklanką lub okrągłą foremką wycinać kółka, nakładać odpowiednią porcję nadzienia, zlepiać starannie boki, formując pierogi.
  5. Układać na desce posypanej mąką. Gotować, wkładając po kilkanaście sztuk do wrzącej, osolonej wody. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek.
  6. Polać masłem. Podawać z dodatkiem sałatek z warzyw mieszanych lub z surówką z pomidorów. Pierogi ułożone na półmisku można posypać utartym żółtym serem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*