Grzybki suszone (kapelusze) umyć, ugotować do miękkości, odcedzić z wywaru, drobno posiekać. Kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyć, osączyć, poszatkować nożem lub na szatkownicy.
Przygotowaną kapustę osolić, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1—1 1/2 szklanki). Gotować kilka minut w odkrytym rondlu. Rondel przykryć, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekane grzyby. W trakcie gotowania płyn powinien odparować.
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę, wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz, zrumienić na jasnozłoty kolor.
Cebulę i posiekane jaja wymieszać z kapustą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Z przygotowanego ciasta wałkować partiami cienkie placki. Cienką szklanką lub okrągłą foremką wycinać kółka, nakładać odpowiednią porcję nadzienia, zlepiać starannie boki, formując pierogi.
Układać na desce posypanej mąką. Gotować, wkładając po kilkanaście sztuk do wrzącej, osolonej wody. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek.
Polać masłem. Podawać z dodatkiem sałatek z warzyw mieszanych lub z surówką z pomidorów. Pierogi ułożone na półmisku można posypać utartym żółtym serem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!