PIECZEŃ WOŁOWA PO KSIĘŻACKA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
25 minut
Czas gotowania
120 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
4,00 dag
Smalec
80,00 dag
Wołowina bez kości (zrazowa)
15,00 dag
Łopatka wieprzowa
10,00 dag
Bułka czerstwa
0,13 l
Mleko
2,00 dag
Mąka
8,00 dag
Cebula
3,00 dag
Śmietana
2,00 szt.
Jajko
1,00 szt.
Włoszczyzna
4,00 dag Smalec80,00 dag Wołowina bez kości (zrazowa)15,00 dag Łopatka wieprzowa10,00 dag Bułka czerstwa0,13 l Mleko2,00 dag Mąka8,00 dag Cebula3,00 dag Śmietana2,00 szt. Jajko1,00 szt. Włoszczyzna
PIECZEŃ WOŁOWA PO KSIĘŻACKA
  1. Przyrządzić farsz; z mięsa wieprzowego usunąć kości, zemleć je, dodać odciśniętą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku, oraz część cebuli zrumienionej na smalcu, sól, pokrojoną zieleninę, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
  2. Przygotować pieczeń w następujący sposób; wołowinę naciąć w dwóch miejscach, rozbić lekko miejsca nacięte.
  3. Włożyć do napięcia przygotowany farsz oraz pokrojone w cząstki ugotowane na twardo jajka.
  4. Następnie mocno zwinąć, osznurować, oprószyć mąką, obsmażyć 'na patelni, przełożyć do rondla.
  5. Dodać zrumienioną cebulę, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem.
  6. Gdy wołowina będzie miękka, wyjąć ją, zdjąć sznurek, wyporcjować. Podawać z kluskami, ziemniakami, kaszami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*