Przyrządzić farsz; z mięsa wieprzowego usunąć kości, zemleć je, dodać odciśniętą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku, oraz część cebuli zrumienionej na smalcu, sól, pokrojoną zieleninę, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Przygotować pieczeń w następujący sposób; wołowinę naciąć w dwóch miejscach, rozbić lekko miejsca nacięte.
Włożyć do napięcia przygotowany farsz oraz pokrojone w cząstki ugotowane na twardo jajka.
Następnie mocno zwinąć, osznurować, oprószyć mąką, obsmażyć 'na patelni, przełożyć do rondla.
Dodać zrumienioną cebulę, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem.
Gdy wołowina będzie miękka, wyjąć ją, zdjąć sznurek, wyporcjować. Podawać z kluskami, ziemniakami, kaszami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!