Z mięsa zdjąć błony, usunąć ścięgna. Włożyć do zalewy na 2—4 dni.
Wyjąć z zalewy, osączyć, oprószyć solą i szybko zrumienić na połowie tłuszczu z obu stron.
Następnie przełożyć do rondla, dodać resztę tłuszczu, niewielką ilość wody, cebulę z zalewy oraz pokrojoną w słomkę włoszczyznę.
Dusić powoli pod przykryciem, często obracając mięso.
Sporządzić farsz: cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu; gdy przestygnie, zmieszać ją z bułką tartą i masłem.
Uduszoną pieczeń wyjąć, porcjować w cienkie podwójne płaty, nie przecinając da, końca. Między dwa płaty mięsa nałożyć farsz.
Mięso ułożyć w brytfannie, podpiec, podprawić sporządzoną z mąki i tłuszczu zasmażką. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!