Ugotowane jaja obrać i posiekać. Ryż przebrać, umyć, ugotować tak jak kluski, w dużej ilości wody. Miękki odcedzić, wymieszać z surowym jajem, zieloną pietruszką, posiekanymi jajami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Paprykę umyć, wykrajać gniazda nasienne, opłukać. Napełnić strąki nadzieniem z ryżu. Nadzianą paprykę ułożyć w niskim, szerokim rondlu, podlać oliwą lub olejem.
Dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu wrzącą wodą.
Gdy papryka zmięknie, do sosu dodać pastę pomidorową i tartą bułkę, jeszcze chwilkę poddusić, przyprawić sos solą i pieprzem lub czerwoną papryką do smaku. Można dodać odrobinę cukru. Podawać z dodatkiem surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!