Jaja umyć, wylewać kolejno ze skorupek do miseczki, sprawdzając stan świeżości. Wlać do miski, dodać mleko, lekko podbić trzepaczką, osolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, najlepiej masło lub oliwę.
Na rozgrzany tłuszce wylać masę jajeczną. Patelnię przykryć. Powinna być ustawiona na małym ogniu, przykrytym płytką ochronną. Smażyć tak długo, aż powierzchnia omletu się zetnie. Wówczas połowę omletu należy przykryć wybranym dodatkiem warzywnym.
Przykryć drugą połową. Napełniony omlet ostrożnie zsunąć lub przełożyć łopatką na ogrzany talerz. Od razu podawać. Omlety naturalne podaje się z takimi ugotowanymi lub uduszonymi warzywami, jak: marchewka z groszkiem, marchewka, zielony groszek, fasolka szparagowa, kalafior, smażone pomidory, szpinak, pory duszone.
Omlety można także napełniać smażonymi lub duszonymi grzybami. Na kolację podaje się najczęściej omlet z warzywami, z dodatkiem pieczywa. Traktując omlet jako danie obiadowe, wzbogacimy go dodatkiem ziemniaków i surówki.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!