Mąkę przesiać na stolnicy, uformować wianuszek. Jaja umyć. Wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Masę jajeczną wlać do wgłębienia w mące, zarobić ciasto nożem, dodając nieco wody.
Zagnieść ręką twarde ciasto, dobrze wyrabiając. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, z drobnymi otworkami na przekroju. Rozwałkować jak najcieniej.
Rozwałkowane placki lekko oprószyć mąką, rozłożyć pojedynczo na czystym płótnie i pozostawić, aby nieco przeschły.
Świeże pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek. Pomidory mrożone umyć, zdjąć z nich skórkę. Obrane pomidory pokrajać w plastry, usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą (ewentualnie smalcem).
W trakcie smażenia dodać drobno posiekany czosnek, posiekane świeże zioła lub rozkruszone suszone, oprószyć pieprzem i chilli, przyprawić solą i odrobiną cukru.
Podsuszone placki zwijać w ścisłe rulony i krajać cienki makaron, rozrzucając go po stolnicy. Ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody.
Odcedzić, wyłożyć na półmisek, obłożyć pomidorami, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty lub świeżej białej kapusty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!