Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać. Ser pokrajać i razem z ziemniakami zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, wylewać ich zawartość do miseczki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać.
Masę serowo-ziemniaczaną połączyć z mąką i jajami. Szybko zarobić ciasto. Stolnicę posypać mąką. Z ciasta formować wałki, spłaszczyć, nożem (tępą stroną) odcisnąć kratkę. Krajać w poprzek, formując kwadratowe lub skośne „pierożki”.
Ciasto serowo-ziemniaczane trzeba przerabiać natychmiast po przygotowaniu. Pozostawione traci elastyczność, „wolnieje”. Uformowane pierogi trzeba od razu gotować, wrzucając do wrzącej osolonej wody.
W trakcie gotowania pierogów stopić masło (margarynę). Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę. Ugotowane pierogi wyjmować z wrzątku płaską łyżką ce- dzakową, wykładać na ogrzany półmisek, posypać zru- mienioną tartą bułką i polać stopionym masłem (margaryną).
Podawać z dodatkiem sałatek z warzyw lub z surówką, np. z marchwi z chrzanem, z jabłek, z zielonej sałaty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!