LENIWE PIEROGI „OSZCZĘDNE”

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
0,50 Kilogram
Sera białego
30,00 dag
Ugotowanych w łupinach ziemniaków
20,00 dag
Mąki pszennej
2,00 łyżka
Mąki ziemniaczanej
2,00 szt.
Jajka
2,00 łyżka
Masła
3,00 łyżka
Bułki tartej
0,50 Kilogram Sera białego30,00 dag Ugotowanych w łupinach ziemniaków20,00 dag Mąki pszennej2,00 łyżka Mąki ziemniaczanej2,00 szt. Jajka2,00 łyżka Masła3,00 łyżka Bułki tartej
LENIWE PIEROGI „OSZCZĘDNE”
  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać. Ser pokrajać i razem z ziemniakami zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, wylewać ich zawartość do miseczki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać.
  2. Masę serowo-ziemniaczaną połączyć z mąką i jajami. Szybko zarobić ciasto. Stolnicę posypać mąką. Z ciasta formować wałki, spłaszczyć, nożem (tępą stroną) odcisnąć kratkę. Krajać w poprzek, formując kwadratowe lub skośne „pierożki”.
  3. Ciasto serowo-ziemniaczane trzeba przerabiać natychmiast po przygotowaniu. Pozostawione traci elastyczność, „wolnieje”. Uformowane pierogi trzeba od razu gotować, wrzucając do wrzącej osolonej wody.
  4. W trakcie gotowania pierogów stopić masło (margarynę). Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę. Ugotowane pierogi wyjmować z wrzątku płaską łyżką ce- dzakową, wykładać na ogrzany półmisek, posypać zru- mienioną tartą bułką i polać stopionym masłem (margaryną).
  5. Podawać z dodatkiem sałatek z warzyw lub z surówką, np. z marchwi z chrzanem, z jabłek, z zielonej sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*