KURCZAK PO MYŚLIWSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
80 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Kurczak
10,00 dag
Słonina
20,00 dag
Szynka wędzona gotowana
7,00 dag
Cebula
0,13 l
Wino białe wytrawne
2,00 dag
Mąka
12,00 dag
Śmietana
1,00 łyżka
Mielone ziarno jałowca
1,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 szt.
Liść laurowy
1,00 szt.
Cytryna
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 szt. Kurczak10,00 dag Słonina20,00 dag Szynka wędzona gotowana7,00 dag Cebula0,13 l Wino białe wytrawne2,00 dag Mąka12,00 dag Śmietana1,00 łyżka Mielone ziarno jałowca1,00 szt. Ziele angielskie1,00 szt. Liść laurowy1,00 szt. Cytryna1,00 szt. Natka pietruszki
KURCZAK PO MYŚLIWSKU
  1. Sprawionego kurczaka natrzeć mielonym ziarnem jałowca i solą, zostawić w zimnym miejscu na kilka godzin.
  2. Słoninę pokroić w cienkie paski. Przygotowanego kurczaka naszpikować słoniną, włożyć do rondla, dodać drobno pokrojoną szynkę oraz cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wino, podlać wodą.
  3. Dusić pod przykryciem. Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go, wyporcjować.
  4. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę z mąką, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zagotować.
  5. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać kurczaka na gorąco, polanego sosem, z kluskami, kaszą lub ziemniakami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*