Ryż przebrać, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Zagotować szklankę wody, osolić, dodać 1/5 łyżki tłuszczu. Do wrzątku wsypać odcedzony ryż. Ugotować na sypko.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz, lekko podrumienić. Pieczarki drobno po- szatkować, dodać do zrumienionej cebuli, udusić, osolić.
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, posiekać. Ugotowany ryż wymieszać z pieczarkami i jajami, dodać zieloną pietruszkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem (1/2 szklanki). Mąkę przesiać. Kilka łyżek mąki dodać do drożdży, wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Gdy roz- czyn wyrośnie, podwajając swoją objętość, dodać resztę mąki, jaja oraz śmietanę, posolić i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło lub margarynę. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno odstawać od łyżki i ścianek naczynia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, formując duży prostokąt. Nadzienie można ułożyć wzdłuż dłuższego boku prostokąta lub w środku. W pierwszym przypadku należy zwinąć pieróg tak jak struclę. Jeśli nadzienie umieścimy w środku, to trzeba nad nim skleić brzegi prostokąta, formując pieróg.
Gotowy ułożyć na blasze. Upiec, gdy podrośnie. Kulebiak podaje się na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego lub stopionego masła.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!