Mąkę przesiać na stolnicy, dodać rozkruszone drożdże i margarynę, dokładnie posiekać nożem, osolić, dodać jajko i śmietanę, zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść, wyłożyć do miski, przykryć, pozostawić na 30-40 minut.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć, poszatkować, wsypać do garnka z niewielką ilością wrzącej osolonej wody, zamieszać, gotować kilka minut w odkrytym rondlu, po czy przykryć, ugotować do miękkości. W trakcie gotowania woda powinna odparować.
Grzyby (pieczarki) oczyścić, umyć, poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i udusić z dodatkiem masła. Gdy cebula zacznie żółknąć, dodać pieczarki, udusić, osolić.
Przygotowane grzyby połączyć z ugotowaną kapustą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone mięso pokrajać w kostkę. Jaja na twardo obrać ze skorupek, pokrajać w cząstki. Mięso wymieszać z kapustą.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm, formując prostokątny placek. Przez środek placka ułożyć wzdłuż nadzienie z kapusty, obłożyć cząstkami jaj, zlepić boki ciasta, formując podłużny pieróg. Przenieść ostrożnie na blachę.
Wstawić do piekarnika o temperaturze około 150°C, upiec, rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego lub stopionego masła (margaryny) jako samodzielną potrawę lub bez dodatków do zup czystych.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!