Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć i drobno poszatkować. Zagotować mleko.
Do wrzątku włożyć przygotowaną kapustę, gotować kilka minut w odkrytym rondlu, rondel przykryć, ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać i lekko podrumienić z dodatkiem smalcu. Oczyścić pieczarki, umyć, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, osolić. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym wymieszać z ugotowaną kapustą.
Jaja obrać ze skorupek, pokrajać w cząstki. Kapustę wymieszać z ryżem i jajami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, osolić, dodać żółtka, śmietanę i drożdże.
Szybkimi ruchami ręki zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową, pozostawić w chłodzie na godzinę. Z ciasta wywałkować jeden duży lub 2—3 mniejsze placki. Wzdłuż każdego placka w środku ułożyć odpowiednią ilość nadzienia z kapusty, zlepić końce ciasta szczelnie.
Przygotowany kulebiak ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem w ten sposób, aby zlepienie było na spodzie. Kulebiak można ozdobić, układając na nim w poprzek wąskie paski ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec, rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor. Podawać z dodatkiem stopionego masła (w sosjerce). Do kulebiaka pasuje czerwone wino.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!