KULEBIAK W CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
60 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
5 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
0,50 Kilogram
Mąka
25,00 dag
Masło
5,00 dag
Drożdże
1,00 szk.
Śmietana
3,00 szt.
Żółtko
70,00 dag
Kapusta biała
3,00 szt.
Cebula
5,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
2,00 łyżka
Tłuszcz
20,00 dag
Ryż
20,00 dag
Pieczarki
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szk.
Mleko
0,50 Kilogram Mąka25,00 dag Masło5,00 dag Drożdże1,00 szk. Śmietana3,00 szt. Żółtko70,00 dag Kapusta biała3,00 szt. Cebula5,00 szt. Jajko ugotowane na twardo2,00 łyżka Tłuszcz20,00 dag Ryż20,00 dag Pieczarki1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz1,00 szk. Mleko
KULEBIAK W CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM
  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć i drobno poszatkować. Zagotować mleko.
  2. Do wrzątku włożyć przygotowaną kapustę, gotować kilka minut w odkrytym rondlu, rondel przykryć, ugotować do miękkości.
  3. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i lekko podrumienić z dodatkiem smalcu. Oczyścić pieczarki, umyć, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, osolić. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym wymieszać z ugotowaną kapustą.
  4. Jaja obrać ze skorupek, pokrajać w cząstki. Kapustę wymieszać z ryżem i jajami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, osolić, dodać żółtka, śmietanę i drożdże.
  5. Szybkimi ruchami ręki zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową, pozostawić w chłodzie na godzinę. Z ciasta wywałkować jeden duży lub 2—3 mniejsze placki. Wzdłuż każdego placka w środku ułożyć odpowiednią ilość nadzienia z kapusty, zlepić końce ciasta szczelnie.
  6. Przygotowany kulebiak ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem w ten sposób, aby zlepienie było na spodzie. Kulebiak można ozdobić, układając na nim w poprzek wąskie paski ciasta.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec, rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor. Podawać z dodatkiem stopionego masła (w sosjerce). Do kulebiaka pasuje czerwone wino.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*