KRUPNIK Z KWASZONEJ KAPUSTY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
44,00 dag
Żeberek wieprzowych
20,00 dag
Kapusty kwaszonej
25,00 dag
Marchwi
2,00 szt.
Cebule
5,00 dag
Słoniny
1,00 łyżka
Mąki
2,00 szt.
Ząbki czosnku
2,00 szt.
Listki laurowe
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Cukier
1,00 szczypt
Papryka mielona
44,00 dag Żeberek wieprzowych20,00 dag Kapusty kwaszonej25,00 dag Marchwi2,00 szt. Cebule5,00 dag Słoniny1,00 łyżka Mąki2,00 szt. Ząbki czosnku2,00 szt. Listki laurowe4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Cukier1,00 szczypt Papryka mielona
KRUPNIK Z KWASZONEJ KAPUSTY
  1. Żeberka umyć, zalać wrzącą wodą i nastawić do gotowania. Gotować w przykrytym rondlu. Kapustę kwaszoną pokrajać, dodać do gotującego się mięsa po 30— 40 minutach jego gotowania.
  2. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać do gotującej się zupy, gdy żeberka zmiękną.
  3. Obrać cebulę, opłukać, pokrajać w kostkę, słoninę oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, stopić, dodać cebulę, zru- mienić na jasnozłoty kolor.
  4. Mąkę przesiać, wsypać na patelnię ze zrumienioną słoniną, podsmażyć lekko, rozprowadzić zimną wodą i wlać do wrzącej zupy, zago tować, odstawić, wyjąć żeberka, pokrajać na porcje.
  5. Zupę przyprawić do smaku, dodając roztarty z solą czosnek, nieco pieprzu i papryki oraz odrobinę cukru. Dodać posiekaną zieleninę. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami, osypanymi suto szczypiorkiem. Na deser można przyrządzić kisiel czekoladowy.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*