Żeberka umyć, zalać wrzącą wodą i nastawić do gotowania. Gotować w przykrytym rondlu. Kapustę kwaszoną pokrajać, dodać do gotującego się mięsa po 30— 40 minutach jego gotowania.
Marchew umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać do gotującej się zupy, gdy żeberka zmiękną.
Obrać cebulę, opłukać, pokrajać w kostkę, słoninę oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, stopić, dodać cebulę, zru- mienić na jasnozłoty kolor.
Mąkę przesiać, wsypać na patelnię ze zrumienioną słoniną, podsmażyć lekko, rozprowadzić zimną wodą i wlać do wrzącej zupy, zago
tować, odstawić, wyjąć żeberka, pokrajać na porcje.
Zupę przyprawić do smaku, dodając roztarty z solą czosnek, nieco pieprzu i papryki oraz odrobinę cukru. Dodać posiekaną zieleninę. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami, osypanymi suto szczypiorkiem. Na deser można przyrządzić kisiel czekoladowy.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!