Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, pokrajać w kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcisnąć na sicie.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko podrumienić na tłuszczu, 2/3 przewidzianej w proporcji bułki tartej wsypać do miski.
Kapustę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z przygotowaną tartą bułką, dodać jaja, cebulę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formować niewielkie owalne kotlety, otaczać w tartej bułce, smażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
O ile nie mamy dostatecznej ilości tłuszczu do smażenia, wówczas trzeba blaszkę lekko posmarować tłuszczem, ułożyć na niej kotlety, których powierzchnię również nieco smaruje się tłuszczem.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko kotlety zrumienić. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego. Można spożywać same lub z ziemniakami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!