KOTLETY Z KAPUSTY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Kapusta biała
2,00 szt.
Jajko
20,00 dag
Bułka tarta
15,00 dag
Cebula
6,00 dag
Tłuszcz
100,00 dag Kapusta biała2,00 szt. Jajko20,00 dag Bułka tarta15,00 dag Cebula6,00 dag Tłuszcz
KOTLETY Z KAPUSTY
  1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, pokrajać w kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcisnąć na sicie.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko podrumienić na tłuszczu, 2/3 przewidzianej w proporcji bułki tartej wsypać do miski.
  3. Kapustę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z przygotowaną tartą bułką, dodać jaja, cebulę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Z przygotowanej masy formować niewielkie owalne kotlety, otaczać w tartej bułce, smażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  5. O ile nie mamy dostatecznej ilości tłuszczu do smażenia, wówczas trzeba blaszkę lekko posmarować tłuszczem, ułożyć na niej kotlety, których powierzchnię również nieco smaruje się tłuszczem.
  6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko kotlety zrumienić. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego. Można spożywać same lub z ziemniakami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*