Jaja umyć, oddzielić żółtka. Mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę przesiać przez sito. Ser pokrajać, zemleć w maszynce, dodać stopioną margarynę lub masło.
Ucierać, dodając kolejno po jednym żółtku, dodać mąkę ziemniaczaną i przesianą tartą bułkę, wymieszać, w końcu dodać ubitą z białek sztywną pianę. Z przygotowanej masy formować w dłoniach kuliste knedle, w każdym zrobić palcem wgłębienie.
Gotować, wrzucając do wrzącej osolonej wody. Gdy się knedle zagotują, trzeba je przez kilka minut utrzymywać w stanie wrzenia (pod przykryciem).
Wyjmować cedzakową płaską łyżką, wykładać na ogrzany półmisek, posypywać pietruszką lub koperkiem. Polać gęstą śmietaną. Podawać z dodatkiem surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!