KNEDLE Z TWAROGU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
50,00 dag
Sera twarogowego
15,00 dag
Bułki tartej
2,00 szt.
Jajka
2,00 łyżka
Mąki ziemniaczanej
1,00 łyżka
Masła
4,00 łyżka
Posiekanego koperku
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 opak.
Śmietana
50,00 dag Sera twarogowego15,00 dag Bułki tartej2,00 szt. Jajka2,00 łyżka Mąki ziemniaczanej1,00 łyżka Masła4,00 łyżka Posiekanego koperku1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu1,00 opak. Śmietana
  1. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę przesiać przez sito. Ser pokrajać, zemleć w maszynce, dodać stopioną margarynę lub masło.
  2. Ucierać, dodając kolejno po jednym żółtku, dodać mąkę ziemniaczaną i przesianą tartą bułkę, wymieszać, w końcu dodać ubitą z białek sztywną pianę. Z przygotowanej masy formować w dłoniach kuliste knedle, w każdym zrobić palcem wgłębienie.
  3. Gotować, wrzucając do wrzącej osolonej wody. Gdy się knedle zagotują, trzeba je przez kilka minut utrzymywać w stanie wrzenia (pod przykryciem).
  4. Wyjmować cedzakową płaską łyżką, wykładać na ogrzany półmisek, posypywać pietruszką lub koperkiem. Polać gęstą śmietaną. Podawać z dodatkiem surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*