Parówki obrać ze skórki, pokrajać każdą na 3-4 części w poprzek. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce do mięsa lub utłuc tłuczkiem perforowanym.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do ziemniaków wraz z jajem, zarobić ciasto nożem, a następnie zagnieść szybko ręką. Z przygotowanego ciasta uformować wałek, pokrajać w niewielkie kawałki, z których kształtować placuszki.
. Na każdy placuszek kłaść kawałek kiełbasy, zlepić, formując owalne knedle. Uformowane knedle wkładać do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną zrumie- nioną z drobno posiekaną cebulą. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem surówek, najlepiej z kwaszonej kapusty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!