Mąkę przesiać. Jaja umyć. Zagotować wodę z dodatkiem masła, gdy zawrze, odstawić, wsypać mąkę, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, uważając, by nie powstały grudki. Mieszając, podgrzewać chwilę na małym ogniu. Masa powinna stać się jak gdyby „przejrzysta”.
Wówczas odstawić, ubijać ciasto łyżką, dodając kolejno po sztuce jaja. Po dodaniu każdego trzeba ubijać łyżką tak długo, aż powstanie gładka jednolita masa. Dopiero wówczas można dodać kolejne jajko. Przygotowane pulchne ciasto pozostawić w spokoju na 10—20 minut.
Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, dusić z dodatkiem tłuszczu do chwili, aż zmięknie i zacznie żółknąć. Wówczas dodać pieczarki lub inne grzyby, wymieszać, udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać kluski, formując je — tak jak kluski kładzione — nożem lub metalową łyżką, zwilżoną każdorazowo w wodzie. Gotować pod przykryciem, utrzymując w stanie wrzenia 6—8 minut.
Ugotowane kluski odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać równomiernie uduszonymi grzybami. Od razu podawać z dodatkiem zielonej sałaty jako danie podstawowe na obiad czy kolację.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!