Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do kubka. Mąkę przesiać do głębokiej miski, uformować wianuszek, wlać jaja, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, dodając stopniowo mleko lub wodę.
Ciasto można wyrobić również mechanicznie, wykorzystując przystawkę w kształcie litery S. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić, lekko rumieniąc. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami.
Zagotować osoloną wodę. Partiami ciasto wykładać na zwilżoną deseczkę. Nożem lub metalową łyżką, zwilżoną wodą, formować podłużne kluski, wrzucając do wrzącej wody.
Ugotować w przykrytym rondlu, pamiętając, aby po zawrzeniu klusek zmniejszyć dopływ ciepła. Ugotowane kluski odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać równomiernie słoniną, posypać tartym serem. Podawać od razu po ugotowaniu z dodatkiem surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!