Z kiełbasy zdjąć skórkę, pokrajać w dość grube plasterki. Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, dość grubo poszatkować.
Zagotować około 1 szklanki wody, osolić, dodać 1/4 łyżki tłuszczu. Do wrzątku włożyć kapustę, gotować początkowo w odkrytym rondlu, po kilkunastu minutach rondel przykryć.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, wsypać na suchą patelnię, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz, lekko podsmażyć na jasnozłoty kolor, doddć do ugotowanej kapusty.
Równocześnie wymieszać kapustę z pastą pomidorową, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Do kapusty włożyć kiełbasę, zagrzać, wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!