KARP PO STAROPOLSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
6 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Karp
0,02 l
Ocet
0,50 l
Piwo jasne
0,50 l
Woda
8,00 dag
Cebula
7,00 dag
Marchew
1,00 dag
Mąka
5,00 dag
Rodzynki
2,00 dag
Masło
2,50 dag
Chleb razowy
1,00 szt.
Cytryna
1,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 szt.
Liść laurowy
4,00 szt.
Goździk
100,00 dag Karp0,02 l Ocet0,50 l Piwo jasne0,50 l Woda8,00 dag Cebula7,00 dag Marchew1,00 dag Mąka5,00 dag Rodzynki2,00 dag Masło2,50 dag Chleb razowy1,00 szt. Cytryna1,00 szt. Ziele angielskie1,00 szt. Liść laurowy4,00 szt. Goździk
KARP PO STAROPOLSKU
  1. Oczyszczonego karpia zalać wrzącą wodą z octem i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
  2. Zagotować w rondlu piwo z taką samą ilością wody, włożyć rybę, pokrojoną cebulę, marchew, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, posolić, popieprzyć. Całość gotować, aż ryba będzie miękka
  3. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek i przykryć, aby nie ostygła.
  4. Wywar z gotowania ryby przecedzić, zaprawić łyżką mąki, dodać karmel, rodzynki, masło, drobno pokruszony lub utarty chleb razowy, zagotować.
  5. Rybę włożyć do sosu i zagotować, dodać plasterki cytryny. Podawać z ziemniakami lub kluskami kładzionymi.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*