- Czas przygotowania
- 20 minut
- Czas gotowania
- 40 minut
- Poziom trudności
- średni
- Porcje
- 6 osoby
- Posiłek
- Obiad
- Autor
- Opublikowano
- 19 stycznia 2017
- 100,00 dag
- Karp
- 3,00 dag
- Mąka
- 4,00 dag
- Smalec
- 4,00 dag
- Masło
- 15,00 dag
- Cebula
- 10,00 dag
- Pieczarki
- 1,50 dag
- Koncentrat pomidorowy
- 12,00 dag
- Śmietana
- 0,50 l
- Wywar rybny
- 1,00 szt.
- Natka pietruszki
- Karpia sfiletować. Odciąć głowę, na ościach ugotować 0,5 1 wywaru.
- Porcje ryby posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na rumiano z obu stron.
- Przyrządzić sos: drobno pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić przecedzonym wywarem rybnym, zagotować. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
- Usmażoną rybę włożyć do sosu i chwilę dusić pod przykryciem. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!