Oczyszczoną kapustę umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, lekko zrumienić, wymieszać z przesianą mąką.
Przygotowaną kapustę włożyć do rondla, dodać cebulę, posolić, dusić w odkrytym rondlu.
Jabłka obrać, poszatkować na szatkownicy do warzyw, dodać do kapusty, wymieszać, przykryć rondel, dusić uważając, żeby się nie przypaliła.
Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, dodać do mięknącej kapusty, dusić kilka minut. Odstawić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Amatorzy mogą zaostrzyć smak kapusty, dodając przyprawę chilli lub ostrą paprykę. Kiełbasę pokrajać na porcje, włożyć do małej ilości wrzącej wody z przyprawami smakowymi, ugotować.
Kapustę wyłożyć na półmisek, obłożyć kiełbasą. Podawać z dodatkiem gotowych ziemniaków, posypanych szczypiorkiem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!