KAPUSTA WŁOSKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Soli
3,00 łyżka
Posiekanego koperku
2,00 łyżka
Śmietany
2,00 łyżka
Smalcu
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
20,00 dag
Cebuli
1,00 szk.
Ryżu
1,00 szt.
Jajko
20,00 dag
Mięsa mielonego
1,00 szt.
Kapusta włoska
1,00 szczypt
Chilli
1,00 szczypt Pieprzu1,00 szczypt Soli3,00 łyżka Posiekanego koperku2,00 łyżka Śmietany2,00 łyżka Smalcu4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki20,00 dag Cebuli1,00 szk. Ryżu1,00 szt. Jajko20,00 dag Mięsa mielonego1,00 szt. Kapusta włoska1,00 szczypt Chilli
KAPUSTA WŁOSKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM
  1. Wybrać główkę włoskiej kapusty o luźno, związanych liściach, oczyścić, umyć, osączyć, liście nieco rozchylić. Przygotowaną kapustę włożyć do rondla z wrzącą osoloną wodą, obgotować. Liście powinny trochę zmięknąć, wówczas wyjąć główkę z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i lekko zrumienić z dodatkiem połowy tłuszczu. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem i cebulą, dodając jajko i posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilii.
  3. Ostudzoną kapustę ułożyć na desce, rozchylić liście, pomiędzy rozchylone liście nakładać nadzienie, poczynając od środkowej części główki.
  4. Napełnioną główkę lekko przycisnąć na obwodzie, nadając jej w ten sposób kształt właściwy dla główki kapusty, umocować, obwiązując czystą bawełnianą nitką, włożyć do dużego garnka, dodać tłuszcz, podlać szklanką wrzącej wody lub wywaru z warzyw, gotować na wolnym ognju, w miarę potrzeby podlewając wrzątkiem.
  5. Przed podaniem wyjąć ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na okrągłym półmisku, obłożyć dookoła plasterkami pomidorów.
  6. Sos pozostały w garnku wymieszać z koprem i śmietaną, przyprawić do smaku, polać kapustę. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i ziemniakami. Przyprawić sos do smaku solą i zalać nim kalarepkę. Podawać z dodatkiem surówki i ziemniaków.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*