Wybrać młode, niezdrewniałe kalarepki, umyć, odcinając resztki ogonków liściowych. Kalarepki obrać cienko ze skórki, skrajać „piętki” z wierzchu, wydrążyć środki. Wydrążone kalarepki włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, odcedzić.
Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować bardzo drobno. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, pod- dusić z dodatkiem połowy masła, dodać pieczarki. Dusić przez około 10 minut.
Bułeczki namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć, dodać do uduszonych pieczarek, chwilę poddusić, odstawić, dodać jaja i 4 łyżki posiekanego koperku z pietruszką, wymieszać, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
Przygotowanym nadzieniem napełnić kalarepki, ułożyć ścisło w rondlu, przykrywając każdą ściętą „piętką”. Podlać rosołem, dodać resztę masła i wydrążony miąższ z kalarepek. Ugotować pod przykryciem do miękkości.
Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną, wlać do sosu, który wytworzył się w trakcie duszenia, doprowadzić do zawrzenia. Odstawić, przyprawić sos do smaku solą.
Kalarepki wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać resztą koperku z pietruszką. Podawać z dodatkiem młodych ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!