KALAREPKA NADZIEWANA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
12,00 szt.
Kalarepka
20,00 dag
Pieczarki
15,00 dag
Cebula
2,00 szt.
Jajko
1,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 dag
Masło
0,50 l
Rosół
2,00 dag
Mąka
6,00 dag
Śmietana
12,00 szt. Kalarepka20,00 dag Pieczarki15,00 dag Cebula2,00 szt. Jajko1,00 szt. Natka pietruszki4,00 dag Masło0,50 l Rosół2,00 dag Mąka6,00 dag Śmietana
KALAREPKA NADZIEWANA
  1. Wybrać młode, niezdrewniałe kalarepki, umyć, odcinając resztki ogonków liściowych. Kalarepki obrać cienko ze skórki, skrajać „piętki” z wierzchu, wydrążyć środki. Wydrążone kalarepki włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, odcedzić.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować bardzo drobno. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, pod- dusić z dodatkiem połowy masła, dodać pieczarki. Dusić przez około 10 minut.
  3. Bułeczki namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć, dodać do uduszonych pieczarek, chwilę poddusić, odstawić, dodać jaja i 4 łyżki posiekanego koperku z pietruszką, wymieszać, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
  4. Przygotowanym nadzieniem napełnić kalarepki, ułożyć ścisło w rondlu, przykrywając każdą ściętą „piętką”. Podlać rosołem, dodać resztę masła i wydrążony miąższ z kalarepek. Ugotować pod przykryciem do miękkości.
  5. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną, wlać do sosu, który wytworzył się w trakcie duszenia, doprowadzić do zawrzenia. Odstawić, przyprawić sos do smaku solą.
  6. Kalarepki wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać resztą koperku z pietruszką. Podawać z dodatkiem młodych ziemniaków.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*